Genel Haberler
01.02.2024

AY’a Bir Adım Daha

Ulusal Ay Projemizin 2. Bilimsel Ekip Toplantısı Üniversitemizde Yapıldı

Türk Hava Kurumu Üniversitesi, Türkiye’nin uzaydaki büyük hedeflerine ulaşma yolunda kritik öneme sahip bir etkinliğe ev sahipliği yaptı.

Türkiye Uzay Ajansının (TUA) Ay Araştırma Programı kapsamında TÜBİTAK-UZAY tarafından düzenlenen "Türkiye’nin Ay Görevi’nin 2. Bilimsel Çalışma Ekibi Toplantısı", uluslararası bir katılımla 30-31 Ocak 2024 tarihleri arasında Üniversitemizde gerçekleştirildi. İlk toplantı 6 Haziran 2023'te İstanbul Üniversitesinin ev sahipliğinde başarılı bir şekilde tamamlanmıştı.

Etkinlik, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Rahmi Er, TUA Uzay Sistemleri ve Araçları Daire Başkanı Ali Baygeldi ve TÜBİTAK-UZAY Enstitü Müdürü Mehmet Nefes'in açılış konuşmaları ile başladı. İsveç Uzay Fiziği Enstitüsünden Stas Barabash ve Manabu Shimoyama, Belçika Kraliyet Gözlemevinden Özgür Karatekin ve Ping Zhu, IRADETS’ten Behçet Alpat gibi uluslararası katılımcıların sunumları, Türkiye'nin bu alandaki uluslararası iş birliği ve bilimsel çalışmalardaki etkin rolünü gözler önüne serdi.

Bu toplantıda, AYAP-1 uydusunda bilimsel görev yükü olarak bulunan Ay gözlem kameraları ile çeşitli bilimsel ölçüm cihazları hakkında oturumlar düzenlenmiştir. Türk Hava Kurumu Üniversitesi, bu önemli bilimsel etkinliğe ev sahipliği yaparak, bilim insanları, araştırmacılar ve öğrenciler için önemli bir platforma katkı yapmış oldu.

Türkiye'nin Ay'a sert iniş yapmayı hedeflediği bu projede, yerli ve milli teknolojiler kullanılarak uzayda bağımsız araştırma ve keşif kapasitesini geliştirmek amaçlanıyor. Projenin ikinci aşamasında Ay'a yumuşak iniş yapılması ve bir gezenaraçla veri toplanması ile görev tamamlanacaktır.

Türkiye'nin Ay görevi, uluslararası iş birlikleri ve bilimsel çalışmalarla desteklenerek, ülkemizin uzay alanındaki yeteneklerini ve vizyonunu tüm Dünyaya gösteriyor. Bu görev ve bu etkinlikler, gelecek nesiller için ilham kaynağı oluştururken, Türkiye'nin uzaydaki yerini sağlamlaştırıyor.

Diğer Haberler
universitemizden-yapay-zeka-destekli-uzay-projesi_501667795.jpg
Üniversitemizden Yapay Zeka Destekli Uzay Projesi
26.04.2024
Devamını Gör
ufuk-universitesi-rektoru-prof-dr-turkmen-derdiyok-rektorumuz-prof-dr-rahmi-ere-nezaket-ziyaretinde-bulunmuslardir_830935646.jpg
Ufuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkmen DERDİYOK , Rektörümüz Prof. Dr. Rahmi ER’e Nezaket Ziyaretinde Bulunmuşlardır
19.04.2024
Devamını Gör
dunya-pilotlar-gunu-kutlu-olsun_1606649549.jpg
Dünya Pilotlar Günü Kutlu Olsun
26.04.2024
Devamını Gör